Intervjuet: Midnight Boy

midnight boy

Jeg skrev et innlegg om svenske Midnight Boy for et par uker siden. Det var i forbindelse med hans nye singel og medfølgende video, hvor han sprader naken rundt i Stockholms gater. Musikken falt virkelig i smak hos meg, og videoen hans var med på å gjøre det hele enda mer interessant. Derfor ville jeg gå rett på sak, og få høre fra Midnight Boy selv hva som ligger bak hans deilig 80-tallsmusikk, og denne rå nakenheten. Over til deg Johan Krafman AKA Midnight Boy.

Vad är det du vill få fram i den sista videon ? Vad fick dig att klä dig naken , var det för att förstärka budskapet ?
Låten handlar om att våga avvika och vara annorlunda. Det är svårt i ett samhälle där du ska anpassa dig till de normer och regler som finns. Det skapar en rädsla för att vara den som sticker ut och bryter mönstret. Jag vill med videon inspirera folk till att göra upp med den rädslan, blottlägga den och övervinna den. Stå upp för ens rätt att få lov att vara den man är.

Varför bestämde du dig för att ändra artistnamnet från Midnight Boy , och hur har du ändrat dig som konstnär?
Jag är intresserad av den kreativa processen i första hand. Om jag t.ex skulle måla en tavla så vill jag göra det från grunden och använda vilka färger jag vill. I mitt eget namn så blir det här ett problem eftersom det finns förväntningar från både mig själv och folk som känner mig att måla en viss struktur eller nyans. När jag tog alter egot Midnight Boy frigjorde jag mig från det. Man flyttar gränserna för intryck och utryck och för min del har det uppstått en helt annan kreativitet.

Vad är din singel , ” Roll With It ” om?
Roll With It är ursprungligen en ganska mörk låt och handlar om att befinna sig i en depression. Den totala likgiltigheten som uppstår när ingenting av det som man bryr sig om betyder något. Om dina nära och käras oförmåga att kunna hjälpa dig. Och om hur en axelryckning ibland kan kännas som enda vägen ut. En ganska cynisk cirkel alltså. Som lämnar visst utrymme åt humor. Därför ville jag ge den en mer energisk produktion, för att skapa någon slags hoppfullhet.

Vad inspirerar dig att skapa låtar?
Insikten om att jag har möjlighet att påverka. Vad som inspirerar mig till att skriva en specifik låt kan vara vad som helst. Ofta är det en mix av flera olika intryck. Ett beat, en bra film, en händelse i kön i affären etc.

Vilken av dina låtar är du mest stolt över och varför ?
Svårt att svara på, förmodligen en låt som heter Butterflies som ännu inte är släppt. Det gick väldigt fort att skriva den låten, så jag hann aldrig riktigt tröttna på den. Nej, men det blev en extremt ärlig låt och av den anledningen är det nog min favorit.

Hur är skrivarprocessen för dig ?
Väldigt olika från gång till gång. Bygger ofta utifrån en känsla jag får av ett specifikt ljud eller beat. Däremot, det är skitsvårt att skriva låtar. Jag har aldrig haft några religiösa upplevelser som man läser om i böcker där artister säger “Det bara kom”. Det är blod, svett och tårar varenda gång. Verkligen varenda gång. Men det är alltid lika skönt när man är färdig. Förutsatt att det blev bra då.

Har du några musikaliska influenser ?
Många! Några exempel är New Order, Depeche Mode, Erasure, Prince, The Doors, Julian Casablancas.. Har också en särskild förkärlek till Onehitwonderpop från 80-talet såsom t.ex. Falco, Living in a box, ABC etc. Älskar den totala avsaknaden av smak i sån musik.

Finns det en artist du like’d gillar att samarbeta med ?
Hmm, alla ovanstående till att börja med, kanske inte Jim Morrison för han är ju död. Men han känns ändå inte riktigt som cowrite-killen. Jag skulle definitivt inte avböja ett besök i Vince Clarks (Erasure) studio som nog mer kan kallas en synthfabrik. Hade varit coolt att arrangera en låt från grunden där.

Vad är planen med musiken på nu ? Kan vi förvänta oss en komplett cd för varje ?
Jag kommer att åka ut och spela lite nu i vinter. Vi har inte satt några datum än men det är på gång och vill man veta var/när så kan man kolla in min facebookpage där jag kommer att publicera så fort det är satt. Sen kommer jag att fortsätta skriva och producera fler låtar i min studio i Stockholm. Jag hoppas kunna släppa ett album någon gång i mitten på 2014. Även det kan man läsa om på min page.

Personligen är jag lite onormalt berörda Britney Spears , så jag ber alla jag intervju om sin favorit Britney låt. Vad är din?
Vad kul! Det är sjukt coolt att hon hållit så länge, att hon fortfarande står på toppen bland världsstjärnorna. Jag menar, det var typ 97 hon debuterade. Jag är inte så inlyssnad på hennes senaste alster dock så det kommer att bli någon av hennes äldre.. Jag går på nostalgin och säger Crazy. Det är Cheirondisko när den är som bäst och jag har goda minnen från skoldiskot i tredje klass till den låten.

Tusen takk for intervjuet!

Da er det bare å vente i spenning på å se hvor karrieren hans tar veien, og glede oss til mer musikk fra Midnight Boy!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s