Årets beste album: Topp 10 Del 2

Da er det endelig på tide å fullføre min topp 10-liste, over årets beste album. Dette var ikke noen lett avgjørelse, men førsteplassen var jeg hvert fall rimelig sikker på. Er dine favoritter på listen, eller er du helt uenig med meg?

5. Beyonce – Beyonce

Om det er et album som vil bli husket fra 2013 så er det dette. Det visuelle albumet til Beyonce kom som lyn fra klar himmel, plutselig var det på iTunes og på alles lepper.

All hemmeligholdelsen har virkelig lønnet seg. Hun har klart å skape noe eget og “kunstnerisk”, noe helt utenom de typiske listetopperne idag. Det hun har skapt har en solid kontekst fra start til slutt, og man merker at dette er 100% Beyonce. Ikke noe plateselskap som har trukket i trådene, dette er hennes verk. Det er en visuell opplevelse fra start til slutt, med videoer til alle sangene. Både videoene og sangene er ekstremt forseggjort og er usedvanlig pent laget.

Sangene skiller seg fra det meste av musikken jeg pleier å høre på, men det er akkurat det som er så deilig. Produksjonene er storslåtte og nyskapende, og tekstene er selvsikre og ekstremt seksuelle til tider. Hun har gått vekk fra den klassiske oppbygningen vers-refreng-vers-refreng, og det kan til tider virke som om det er flere sanger i løpet av en sang.

Jeg har såvidt rukket å få et forhold til alle sangene på cden, og de vokser fortsatt på meg for hver gang. “Haunted” og “Partition” er fantastisk kule, og “Drunk In Love”, “XO”, og “Superpower” er alle en god blanding av fine og “røffe”.

Klapp på skulderen til Beyonce for dette mystiske kunstverket som tok hele verden med storm.4. Ariana Grande – Yours Truly

Enda en nykommer som har gjort et imponerende innrykk i musikkbransjen dette året. Da jeg først så navnet hennes på toppen av iTunes-listen i USA med “The Way” ante jeg ikke hvem dette var. Men etter å ha hørt sangen et par ganger ble jeg totalt hektet.

Det er umulig å ignorere Mariah Carey-likhetene, stemmene deres er usedvanlige like. Men jeg foretrekker så absolutt Ariana’s mykere, fyldigere stemme. Hun gått for en veldig gjennomført 90-talls rnb/pop-stil på musikken sin, og det funker så ekstremt bra.

Åpningssporet “Honeymoon Avenue” setter virkelig stemningen og standarden for resten av albumet. “Daydreamin” og “Tatooed Heart” stikker seg ut som mine favoritter, i tillegg til den overglade lykkepillen av en sang “Piano”.

Hun har virkelig en stemme utenom det vanlige, og jeg er utrolig spent på å følge hennes utvikling videre. Fra start til slutt er dette en sjeldent god opplevelse, og jeg har som mål for neste år å få sett denne supertalentfulle artisten live.3. Lorde – Pure Heroine

Lorde erobret først sitt hjemland New Zealand tidlig i år, og videre tok hun over all verdens radiokanaler og hitlister med monsterhitten “Royals”.

Hennes deilig mørke lydbilde og ektefølte tekster, kom som et friskt pust blant mye annen overprodusert og tilgjort musikk.  Det er alltid spennende å se hvordan en så stor hit som “Royals” skal følges opp. Mange regnet med at dette var en one-hit-wonder, men hun har så absolutt motbevist dette med albumet sitt “Pure Heroine”.

Fra åpningssporet “Tennis Court”, til det store høydepunktet “Buzzcut Season” og videre utover i albumet, får vi servert massevis av smarte tekster, og kraftige minimalistiske produksjoner.

Den utvidede utgaven av albumet, inkluderer 5 av sangene hun tidligere har sluppet på EPer, blant annet min andre favoritt “Bravado”. Så med disse tilskuddene er virkelig “Pure Heroine” en 15-spors lang musikalsk opplevelse, ulikt alt annet jeg har hørt tidligere. Med en så plettfri og unik debut, kan man bare drømme om hva mer vi har i vente fra denne fascinerende 17-åringen.2. Britney Spears – Britney Jean

Det kommer kanskje som et sjokk at jeg ikke automatisk plasserte “Britney Jean” på førsteplass. Og tro meg, det var en tøff diskusjon med min indre ivrige Britney-fan, og den andre delen av meg som prøver å vurdere musikken uten å la mine personlige obessesions påvirke for mye.

Når det kommer til musikken, så har jeg allerede utbrodert ganske så omfattende hva jeg mener om dette albumet i min anmeldelse jeg la ut for en et par uker siden. Jeg elsker så og si alle sangene, men jeg savner en helhet gjennom albumet. Det virker som om de ble redde for at alle balladene ikke skulle selge, så de stresset inn noen utdaterte party anthems i siste liten. Mistforstå meg ikke, jeg får rykninger i dansefoten av både “Body Ache” og “It Should Be Easy”, men noe musikalske mesterverker er de langt ifra. Jeg har alltid følt at Britney har en evne til å spotte kommende trender i popmusikken, og vært litt forut sin tid med mye av musikken sin. Denne gangen har hun heller valgt å holde seg til det velkjente, og til tider litt oppbrukte EDM-lydbildet.

Det som virkelig hjelper på helhetsopplevelsen er to av bonussporene, “Hold On Tite” og “Brightest Morning Star”. De er lekkert gjennomførte ballader, som endelig lar oss høre den deilig stemmen Britney har gjemt unna de siste årene.

Så altså, et deilig stykke popmusikk, men dessverre ingen game changer fra Britney denne gangen. Derfor ender “Britney Jean” på en respektabel 2. plass, selv om hun selvfølgelig er nr. 1 hos meg for evig og alltid 😉1. Miley Cyrus – Bangerz

Dette året har Miley Cyrus hatt i sin hule hånd. Hun har vært overalt hele tiden, og selv om de rare stunstene hennes har tatt mest av oppmerksomheten, har det vært med på å gjøre hennes album Bangerz til en kjempesuksess. “We Can’t Stop” og “Wrecking Ball” er to av årets aller største hits, og videoene er jo en historie for seg selv.

Som sagt så har musikken kommet litt i skyggen av Miley’s evig “sjokkerende” oppførsel. Men det betyr ikke at de svikter på kvalitet. “Bangerz” er en av de mest gjennomførte popalbumene jeg har hørt på lang tid. Fra start til slutt dukker det opp knallsterke sanger,  både sterke ballader som “Drive”, og bombesikre partystartere som “Do My Thang”. Jeg har alltid vært fan av Miley, så forventningene mine var skyhøye. Derfor er det ekstra gøy når hun leverer så til de grader. Absolutt årets album, et supersolid mesterverk.

Høydepunkter: FU, Do My Thang, Drive, #GETITRIGHT, Adore You,

PS. Selv om det gjør litt vondt å skyve Britney ned fra toppen, så har hun jo faktisk hatt en finger med i spillet på “Bangerz” også. Duetten “SMS(Bangerz) er en merkelig og bråkete sang, men de får det til å fungere. Jeg liker denne bedre og bedre for hver avspilling. F***ING BANGERZ!

Utfordrere: 

Det var ikke lett å velge ut bare ti album fra dette musikkåret, det er naturligvis flere sterke utfordrere som ikke nådde helt til topps. Her er fem nevneverdige album, som alle har gjort store inntrykk hos meg.

Disclosure – Settle

Utallige geniale gjestevokalister, og totalt gjennomførte og proffe produksjoner gjør dette til et ekstremt solid album fra første til siste spor. Favorittene er blant annet “Help Me Loose My Mind” og “Defeated No More”.

Sky Ferreira – Night Time, My Time

Dette året fikk vi endelig Sky’s fulle debutalbum, og det var så absolutt verdt ventetiden. Hun har en helt unik sound, og singlene “You’re The One” og Everything Is Embarrassing” alene, gjør albumet til et mesterverk.

Maria Mena – Weapon In Mind

Maria Mena’s “Weapon In Mind” fortjener å bli nevnt som en av årets beste norske album. “All The Love” er en forfriskende variasjon fra hennes klassiske ballader, og “You Make Me Feel Good” er en usedvanlig oppmuntrende sang fra Mena.

Oskar Linnros – Klappar Och Slag

Han er som Veronica Maggio’s mannlige motpart(de har også tidligere vært kjærester, så kanskje ikke så rart de har litt lik sound). Musikken er god stemning, og tekstene er kreative.

AlunaGeorge – Body Music

En deilig blanding av moderne elektro og ekstremt retro rnb-musikk. Farlig avhengighetsskapende musikk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s