Intervjuet: JOHN NEWMAN

Jeg har vært stor fan av John Newman helt siden jeg først hørte han på Rudimental’s intenst bra “Feel The Love”, og “Not Giving In”. Fra den gang har jeg fulgt han på Soundcloud, og hørte på hver eneste lille snutt han har lagt ut. Derfor har det vært ekstra gøy å følge med på hans vei mot toppen i ekspressfart.

Her er videoen til hans første singel, som debuterte på førsteplassen i England, og som nå snart runder 100 millioner visninger.

Han spilte på Rockefeller denne mandagen, og makan til stemme og stemning skal du lete lenge etter. For det første har han en av de kuleste stemmene jeg har hørt noengang, og for det andre er han en perfekt entertainer. Måten han beveger seg på når han er på scenen viser at han virkelig er i sitt ess og storkoser seg. Fanfavoritter som “Losing Sleep”, “Gold Dust” og selvfølgelig “Love Me Again” fikk hele salen i høygir. I tillegg spilte han “Not Giving Up” som nest siste nummer, og økte stemningen enda et par hakk. Det er lenge siden jeg har forlatt med frysninger og et så bredt smil, men det gjorde jeg virkelig etter denne opplevelsen.

Bilde fra konsert på Rockefeller

Litt blurry bilde fra konserten på Rockefeller

I anledning denne konserten, har jeg også fått til et lite intervju med denne fyren som jeg er så mektig imponert over. Jeg kunne spurt han om tusenvis av spørsmål, men her er da resultatet.

It seems like you’re really starting to crack the US market. Have you experienced any big differences in the market there, compared to the English/European one?

 The American market is huge and for me really important to break into as so many of my favourite artists are American. On my first day in the USA back in January my album went to number 2 in the iTunes charts and I performed on USA Today & Late Night With Jimmy Fallon. It was an amazing first tour and I can’t want to go back in March & April. The size of the place compared to the UK is the obvious difference, but things are moving quite quickly for me at the moment.

How did you celebrate when you found out that «Love Me Again» made it to number one in England? And also, later on when your album «Tribute» hit number one, what went through your mind when you first got the news? 

I was actually at home building a shed in my garden when I got the news !! Then I had to dash off to Paris for some promotion, while all my friends and family drank champagne without me. No parties for me…

One of my favorite songs off of your album is «Gold Dust». Could you explain to me what the song is about?

 It’s me saying the relationship, which was once so good, is now over and it’s the long hard road to the endgame. I know there’s now going to be pain and tears but no way back. And because you want the other person to be OK in time, you try and tell them it will all heal in time.

Which song of yours, are you most proud of? 

I’m proud of my whole album as a body of work. The album is about a relationship break up so each song obviously has a certain meaning to me.

I get into different songs on stage every night and at the moment a song called Down The Line is my live favourite.

There are a lot of exciting new English artists at the moment. Is there anyone specific you would like to collaborate with? 

 There are some great acts coming out of the UK at the moment. You’ll have to watch this space on what collaborations I have coming up!

How did the collaboration between you and Rudimental happen?

Shortly after moving to London I was working in the same pub a Piers (the keyboard player’s) sister, she introduced us and we formed a band around the same time he was working on Rudimental stuff. It kind of went from there…

Have you had any crazy tour experiences yet? Any interesting stories to tell? 

 Touring is really crazy. It all seems to flow into one experience. I remember when we were in LA for the first time and a group of us hired Mustangs and cruised around LA. I love LA. I can’t wait to go back.

I’ve just been out to Dubai, that was eventful….

Thank you for the interview John 😀 

Svaret hans på hvem han kunne tenke seg å samarbeide med virker jo veldig lovende, det høres ut som om han har ett eller annet på lur. I mellomtiden mens vi venter på mer info, kan vi nyte hans nevnte samarbeid med Rudimental. Her er “Not Givin’ In”

Har du ikke sjekket ut albumet hans “Tribute”, så gir jeg deg det som dagens hjemmelekse. Dette er et album som må sjekkes ut. Som du kanskje har skjønt, så vil jeg også anbefale deg å komme deg på konsert med han når muligheten byr seg neste gang(FYI, han spiller på Hovefestivalen i sommer) .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s