Intervjuet: No. 4

No. 4 er aktuelle med sin debutsingel «Lite Og Stort”, syv år etter at det faktisk begynte å spille i band sammen. De har vært gjennom 4 ulike navneendringer, forsøkt seg på både engelsk og norsk musikk, før de nå endelig har tatt steget videre og fått utgitt en skikkelig singel på norsk, under navnet No. 4 altså. Jeg tok en prat med 2/3 av gruppen, Emilie og Ingeborg. Julia, siste medlem av gruppen var ikke tilstede. Men ta det med ro, de forsikret meg om at dette ikke var på grunn av noen klassisk girlgroup-drama a la Sugababes og Destiny’s Child. Det er ingen splitt eller utbytting av medlemmer i sikte her heldigvis. De har et langt vennskap bak seg, noe som skinner gjennom i den koselige musikken deres. Men nok om det, kjør intervju!


Hvordan ble bandet til? 
Vi gikk på samme videregående, var bestevenner, og spilte sammen på skolen. Så dro vi på interrail året etter videregående, og innså at vi burde jo lage låter selv for det er jo så gøy. Vi hadde spilt litt samme før men ikke laget noe selv, og på den interrailen begynte vi med å lage en låt i hver by. Det ble et veldig morsomt prosjekt, og vi fikk noen låter ut av det. Så dro vi hjem, og spilte musikken for folk, og fant ut at vi måtte kalle oss noe. Da tok vi navnet «Samkjørt», og dette ble starten på oss som en gruppe. Så dro vi med oss sistemann Julia til slutt, som også gikk på Foss videregående med oss. For at dette skulle bli noe mer enn bare oss to som satt der og tullet, så måtte vi få med oss en til. Og det ville hun heldigvis gjerne bli med på.

Hvorfor har det tatt så lang tid før dere har gitt ut en skikkelig singel?
Ja det er et godt spørsmål. Muligens fordi ingen av hos har den lille motoren inni seg, det jobbegenet. Vi trives med å kose oss, og har det gøy med musikken. Vi har ikke klart å komme oss lenger enn det. Alltid når vi jobber så er det fordi vi har lyst. Vi har det kjempegøy når vi lager musikk, men kan ofte spore av og begynne med andre ting. Vi har hele tiden gjort det mest for kosens skyld, selv om vi hele tiden har villet ta det hakket videre. Men vi er fornøyd med å ha jobbet jevnt og trutt akkurat slik som vi har villet, i stedet for å fokusere mer på promo enn selve musikken. Nå som vi endelig har gitt ut noe så er vi jo veldig trygge på hverandre på alle mulig måter, og vi er veldig tilstede i det vi gjør.

På grunn av dette har vi også mange sanger å ta av, noen som vi allerede har rukket å gå lei av.
Det er altså mye god musikk som bare ligger og venter på å bli hørt, jeg gleder meg veldig til å høre mer av dette. 

Har dere noen gang vurdert å slutte i løpet av disse syv årene dere har holdt på?
Det har aldri vært aktuelt. Det er deilig å tenke på. vi har jo ikke hatt så mye på spill, siden vi aldri har satset skikkelig. Det har alltid vært bare for gøy, men nå som vi faktisk prøver så blir jo fallhøyden litt større. Uansett hvordan dette går så kommer nok vi til å fortsette å spille, det er jo så gøy. Det er det som er så deilig med å ha spilt sammen så lenge, og frem til nå så har det vi har gjort fungert både litt jobbemssig og bare for pur glede. Det finnes mange arenaer for det vi holder på med, utenom festivaljobber og radio, selv om det er det vi fokuserer på nå for tiden.

Jeg vet dere har vært gjennom en del ulike bandnavn, hvordan endte dere opp med No. 4?
Vi endte opp med det fordi vi ville ha et navn som ikke fortalte noen ting, og ikke som ikke betyr noe. Det skulle være helt klinisk. Det er vårt fjerde bandnavn, etter Samkjørt, Sam’s Shirt og Frida Fregnefaen.

Sangen deres «Lite Og Stort» er med i den nye kampanjen til Widerøe. Hvordan har dette foregått, har dere vært involvert i kampanjen?
Ja akkurat det de gjør er jo å bruke låta vår i selve kampanjen. Det er veldig gøy for oss at flere får hørt sangen. Widereøe er også et fint flyselskap, så det er en hyggelig ting for oss å være med på.

Har prøvd dere på å lage noe musikk på engelsk, eller har det vært norsk helt fra starten? 
Vi har laget musikk på engelsk. En av sangen heter «Superhero», og den skulle jeg nesten ønske var på norsk. For det blir litt rart å ha et par engelske låter, blandet inn med resten av musikken vår som er på norsk. De andre engelske sangene har vi droppet å opptre. Vi merket tydelig at folk syns det var mye morsommere når det var på norsk, logisk nok så føles det mye nærere. Så nå synes jeg det er veldig rart å skrive på engelsk, det klarer jeg nesten ikke lenger. I så fall ikke til dette prosjektet.

Og når vi er inne på det, hvilke andre artister som synger på norsk ser ser hører dere på selv? 
Jeg(Emilie) har hørt veldig mye på Frida Annevik det siste året. Og jeg syns også Lars Vaular er helt fantastisk. I tillegg er jeg glad i Jan Eggum, Alf Prøysen og Nora Brockstedt. Og ikke minst Lars-Lillo(Ingeborg), og Stein Torleif Bjella.

Har dere ulike roller, hvem pleier å gjøre hva? Eller, hvordan går dere frem når dere lager musikk og skriver sanger?
Ja absolutt. Emilie skriver all tekst og lager melodien. Så er jeg mer på akkord, og selve låtutbroderingen. Så setter vi det sammen, når vi har kommet frem til låten. Julia er med på å utforme selve arrangementet. En av oss kommer på en ide, så slenger vi andre oss på.

Hva er planen deres fremover for musikken? 
Vi er jo første gang ute og jobber med andre, og får litt hjelp. Blant annet har vi nå et management som sier hva vi skal gjøre, eksperimenterer og kjenner litt på om det er noe vi vil fortsette med. Vi vil jo gjerne få spilt inn en plate, det er på tide å få gjort det om ikke så altfor lang tid. Det er jo det vil vil aller helst. Vi har jo nå «Lite og Stort» ute, men vi har veldig mye annen musikk som har en litt annen sound/fremtoning en akkurat denne.

Blir det noen festivaler i sommer?
Nå har vi fått noen forespørsler. Vi skal spille på Camp Indie i mai, som er i forbindelse med Øya-festivalen. Og så må vi finne ut hva vi skal si ja til videre.

Jeg er en evig Britney-fan, hvilken av sangene hennes kunne dere helst tenke dere å covre? Det kunne jo blitt en interessant tolkning!
Oi, det er jo så mange bra Britney-sanger. Det er en utfordring for oss. Etter litt nynning bruker jeg min Britney-ekspertise til å komme frem til tittelen, det var  «If U Seek Amy» de skulle frem til. Og selvfølgelig klassikeren «Toxic».

Så nå håper jeg at vi en vakker dag får høre No. 4 lage en norsk mash-up av disse to slagerne.

 

Takk for en hyggelig prat, gleder meg til å høre mer musikk fra dere fremover!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s